Nog even wat informatie over dit blog

Ik heb dit blog voornamelijk opgezet om zelf mijn glutenvrije recepten te bewaren en terug te vinden.
Het merendeel van deze recepten heb ik ooit "ergens" gevonden en overgenomen en in een multomap gestopt.

Aangezien ik er geen bronvermelding bij heb gezet, weet ik dus niet meer waar welk recept vandaan komt.
Indien iemand een recept herkent en de bron daarvan weet, laat het me dan even weten, zodat ik de juiste bron kan vermelden.

Ik pretendeer absoluut niet de bedenkster van deze recepten te zijn.

Het zijn echter wel recepten waar ik zelf erg blij mee ben, en die ik graag deel.

woensdag 17 november 2010

Glutenvrije oliebollen

Dit is een recept van het coeliakieforum, ooit geplaatst door Vlaermoes.
Het is mijn favoriete recept voor glutenvrije oliebollen.
Ze smaken als gewone oliebollen!!!
Dus erg lekker


1        kg   c mix
2        st    eieren
22      gr    droge gist
1 1/2  el  fiberhusk
1         lt    warm/lauwe melk
1        eetl  broodaroma(zout)
1/2    lt      spa rood

De fiberhusk en broodaroma in 1/2 liter spa zetten.


De melk lauw maken en 1/2 in een mengkom
voeg nu ook de c mix samen met de gist erbij.
Daarna de rest van melk en goed mengen nu.
Voeg als laatste de fiberhusk , broodaroma en water toe.
Nogmaals goed mengen daarna goed afdekken en 1 uur laten rijzen op 
een warme plaats.

De olie na een uur verwarmen op 180c
bak de oliebollen in 5a8 min gaar.

Ik doe er altijd maar 5 in de pan met behulp van een ijsschep.


Echt lekkere oliebollen, die als gewone glutenvolle oliebollen smaken. 






Oliebollen/krentebrood ala Vlearmoes

1 kg B mix schar
2 st eieren
22 gr droge gist
2 eetl fiberhusk
1 lt warm/lauwe melk
1 eetl broodaroma Lepoole(of een theetl zout)
1/2 lt spa rood
200 gr Rozijnen (optioneel en laten wellen)
200 gr krenten (optioneel en laten wellen)
1 bakje gekleurde sucade (optioneel)
3 appels gesnipperd met 1 tl kaneel (optioneel en kaneel maakt de bollen bruiner)
1 eetl bruine suiker (optioneel en maken de bollen bruiner)

De melk lauw maken (35 gr) en 1/2 in een mengkom
voeg nu ook de B mix samen met de gist en fiberhusk erbij.
Daarna de rest van melk en goed mengen nu.
Voeg als laatste broodaroma/zout en water toe.
Nogmaals goed mengen
Dan kunnen de evt optionele ingredienten erbij en nogmaals goed mengen (zwaar werkje)
daarna afdekken met folie of theedoek en 1 uur laten rijzen op
een warme plaats. (deze hoeveelheid in een 10ltr emmer)

De olie (zonnebloem) na een uur verwarmen op 180c
bak de oliebollen in 5a8 min gaar. (kontroleren op gaarheid)

Ik doe het in de pan met behulp van een ijsschep en lepel die nat staan in een beker om kleven te voorkomen

De hoeveelheid (10liter) lijkt groot; dus kun je het recept halveren
of je maakt ook een bakblik vol en schuift die in de oven voor een heerlijk krentenbrood waarin je zelfs spijs kunt verwerken (kerststol)
met poedersuiker als topping na het bakken 

maandag 1 november 2010

Speculaasbrokken

Ingrediënten:

150 gr. mix. C van Dr. Schär
117 gr. margarine
75 gr. bruine basterdsuiker
iets minder dan 2 afgestreken theelepels bakpoeder
5 gr. speculaaskruiden
wat zout

Bereidingswijze:

  1. Doe alles bij elkaar in een kom, behalve de margarine. Begin met de basterdsuiker en zorg dat die goed klontvrij is.
  2. Kneed het beslag of gebruik een mixer met deeghaken.
  3. Doe de margarine erbij, beetje gesmolten in de magnetron of in kleine stukjes gesneden.
  4. Weer het beslag kneden of mixen met de deeghaken.
  5. Doe bakpapier op de bakplaat.
  6. Schep met twee lepels het deeg erop.
  7. Rol dit uit met een deegroller. Omdat het deeg erg kleverig is, kun je wat plasticfolie op het beslag doen en daaroverheen rollen met de deegroller. Aan het einde haal je het folie er voorzichtig vanaf. Het deeg moet 1-1,5 cm. dik zijn.
  8. Laat het deeg één uur rusten.
  9. Verwarm de oven voor op 175 graden.
  10. Bak de speculaas in het midden van de oven in 30 minuten gaar.
  11. Snijd de speculaas in stukken en laat ze afkoelen op keukenpapier.
Eet smakelijk.