Nog even wat informatie over dit blog

Ik heb dit blog voornamelijk opgezet om zelf mijn glutenvrije recepten te bewaren en terug te vinden.
Het merendeel van deze recepten heb ik ooit "ergens" gevonden en overgenomen en in een multomap gestopt.

Aangezien ik er geen bronvermelding bij heb gezet, weet ik dus niet meer waar welk recept vandaan komt.
Indien iemand een recept herkent en de bron daarvan weet, laat het me dan even weten, zodat ik de juiste bron kan vermelden.

Ik pretendeer absoluut niet de bedenkster van deze recepten te zijn.

Het zijn echter wel recepten waar ik zelf erg blij mee ben, en die ik graag deel.

vrijdag 8 oktober 2010

Speculaasjes of kruidnootjes

Ik heb bij de kringloopwinkel een mooie speculaasplank gekocht. Reden te meer om weer eens speculaasjes te bakken. 


Ik gebruikte het recept dat ik van het coeliakieforum heb gehaald. Het is zowel geschikt om kruidnootjes van te maken, kleine balletjes van vormen, als om speculaasjes te maken.

100 gr. boekweitmeel
100 gr. rijstmeel
100 gr. boter
125 gr. bruine basterdsuiker
1 ei
1 theelepel bakpoeder
1 eetlepel speculaaskruiden
snufje zout
1 zakje vanille suiker

Kneed de ingrediĆ«nten door elkaar (kan ook met de mixer met deeghaken) tot een bal en zet die dan een uurtje in de koelkast.

  • Bestrooi de speculaasplank met rijstmeel en vul de vorm. Haal overtollig deeg met een draad garen van de plank 
  • Tik de plank enkele malen op het aanrechtblad tot de koekjes loslaten van de vorm.
  • Leg de speculaasjes op het bakblik, iets van elkaar en bak ze in ongeveer 15 minuten op 175 graden.

Of vorm er kleine balletjes van en leg die op het bakblik. Bak die ook in ongeveer 15 minuten op 175 graden.

Eet smakelijk