Nog even wat informatie over dit blog

Ik heb dit blog voornamelijk opgezet om zelf mijn glutenvrije recepten te bewaren en terug te vinden.
Het merendeel van deze recepten heb ik ooit "ergens" gevonden en overgenomen en in een multomap gestopt.

Aangezien ik er geen bronvermelding bij heb gezet, weet ik dus niet meer waar welk recept vandaan komt.
Indien iemand een recept herkent en de bron daarvan weet, laat het me dan even weten, zodat ik de juiste bron kan vermelden.

Ik pretendeer absoluut niet de bedenkster van deze recepten te zijn.

Het zijn echter wel recepten waar ik zelf erg blij mee ben, en die ik graag deel.

vrijdag 27 augustus 2010

Dunne wafeltjes, nieuwjaarsrolletjes, kniepertjes

125 gr boter
120 gr. basterdsuiker
1 ei
250 gr, bloem (ik gebruik Schär mehl)
375 ml koud water
2 eetl. anijszaad (meer of minder naar smaak)
kaneel (naar smaak)
½ zakje vanille suiker

Boter beetje laten smelten in de magnetron. Basterdsuiker en ei erdoor roeren.
Daarna het water en de bloem erdoor mixen, anijszaad, kaneel en vanillesuiker erdoor.

Ongeveer een eetlepel beslag per keer in het wafelijzer. Wafelijzer dicht klappen en de wafel lichtbruin laten worden.
Voor nieuwjaarsrolletjes de wafels direct om de steel van een pollepel oid. rollen. Pas op, erg heet?

De wafeltjes in een goed afsluitbare trommel bewaren.

Ook de mensen die niet glutenvrij moeten eten, vinden ze lekker.

Cake met rijstmeel

200 gr boter of margarine
200 gr fijne kristalsuiker
2 zakjes vanillesuiker
4 eieren
100 gr rijstemeel (te koop bij de toko)
100 gr ketanmeel (te koop bij de toko)
2 theelepels bakpoeder

Alle ingrediënten moeten op kamertemperatuur zijn

Verwarm de oven voor op 160 graden C.

Vet de bakvorm in en bestuif de binnenzijde met een beetje rijstmeel, dan komt de cake na het bakken wat makkelijker uit de vorm.

Klop het overtollige meel goed uit de vorm.

Klop de boter schuimig met de mixer.
Voeg de suiker en de vanillesuiker toe en klop het geheel tot alles een licht gekleurde massa is.
Voeg de eieren één voor één toe. Klop ieder ei eerst goed door voor het volgende wordt toegevoegd.

Klop dan nog ca. 10 minuten op de hoogste stand.
Zeef de meelsoorten en het bakpoeder en roer ze goed door elkaar. Schep het dan luchtig door de massa, niet meer mixen!
Schep het beslag in de cakevorm en zet die in het midden van de oven.

Ca. 1 uur bakken, tot een satéprikker schoon uit de cake komt als je erin prikt.

Je kunt het beslag ook in een muffinvorm bakken voor kleine cakejes, bak ze dan ongeveer 30 minuten.
Neem voor ca. 10 cakejes de helft van alle ingrediënten.

Deze cake vinden niet coeliaken ook erg lekker.